Skyggespil, 1. og 2. del

Tyskertøser! Feltmadrasser! Fyr luderne nu! Landsforrædere! De højrøstede og aggressive stemmer stod i en underlig kontrast til den lune aften og ellers så fredelige fyraftenstime foran fabrikken. En sten fløj gennem luften og smadrede en rude i portvagtens skur.

Feminin debutroman i højt tempo – om krig, kærlighed og eksistens

Det er fuld fart fremad i Marianne Toxboes spændingsroman Skyggespil, som handler om krig og kærlighed. Masser af handling gør den elegante og letlæselige debutroman om kvindeliv under 2. Verdenskrig svær at lægge fra sig, og undervejs belyses grundlæggende, menneskelige dilemmaer.

Skyggespil er en fiktiv fortælling, der udspiller sig i en autentisk, historisk ramme under den tyske besættelse i årene 1943-45. Som sådan fungerer Skyggespil både som spændingsroman, familiekrønike og historisk fortælling om de dramatiske begivenheder i krigens sidste fase. Stilmæssigt giver romanen associationer til Hanne-Vibeke Holst med sit enkle og direkte sprog, der understøtter fortællingens fremdrift.

Bogen kan læses af både unge og voksne, men Skyggespils temaer og ikke mindst den kvindelige hovedperson gør, at romanen formentlig appellerer mest til kvinder. Fortællingens hovedfigur er den 17-årige Maja Niemann, som vi møder første gang, lige før augustoprøret bryder ud i Odense i 1943. Maja brænder for at designe tøj og drømmer om at gøre det til en professionel levevej. Vi følger hendes bestræbelser på at nå sine mål i en tid, hvor kvindelige ambitioner om en erhvervskarriere ikke var velsete.

I brydningstiden mellem regeringens samarbejdspolitik og modstandsbevægelsens gennembrud forelsker Maja sig i en tysk soldat, samtidig med at hun omgås aktive modstandsfolk. Den kombination er ikke kun farlig, den aktualiserer også en række etiske problemstillinger – for ’tyskertøser’ afstraffes i offentlig gabestok, og deres eventuelle børn, ’tyskerungerne’, er mødrene ofte nødt til at bortadoptere.

Romanens personkarakteristikker er klare uden at blive stereotype, idet de nuanceres undervejs.

Tilsvarende helliggøres modstandskampen ikke, men belyses fra forskellige vinkler. Vi oplever heltemodig indsats, men også at der stilles skarpt på selvtægten der eksempelvis rejser spørgsmål som: Hvad er værst – at forelske sig i en tysk soldat eller at udsætte tyskertøser for seksuelle overgreb? Ligeledes udstiller Skyggespil den magelige, danske samarbejdspolitik, men giver også et talerør til bevæggrundene bag.

Romanen anskueliggør således en række moralske og eksistentielle dilemmaer og det på en måde, som inviterer læseren til selv at forholde sig, fordi de store spørgsmål stilles med en aktualiserende friskhed. Marianne Toxboe evner nemlig at skrive i øjenhøjde, så både karaktererne og den historiske scene bliver nærværende, og planter læseren solidt i den konkrete hverdagsvirkelighed i Odense og København mod slutningen af krigen.


Det siger læserne om Skyggespil

Skyggespil

"Jeg læser normalt kun krimier, men jeg tænkte dette var chancen for at prøve noget nyt, og jeg blev positivt overrasket, bogen fanger mig fra start, og Maja især har en spændende karakter. Jeg har lært meget om 1. verdenskrig, og syntes bogen har nogle elementer. Men når det nu er sagt, er jeg nok bare mest til krimi. Men har da helt sikkert mod på at prøve flere bøger om især de mange krige der har været, da man faktisk bliver lidt klogere på de skæbner der har været, og hvad ens bedsteforældre og deres forældre må være gået igennem."

Skyggespil

"Første del af Skyggespil handler om Maja, der skal gennemleve ungdommen og alt hvad der dertil hører af drømme, forhåbninger, skuffelser og forventninger under Danmarks besættelse i 2. verdenskrig (..) Bogen formår at belyse anderledes og interessante aspekter af livet under 2. verdenskrig, idet den både sympatiserer med de såkaldte feltmadrasser og sætter fokus på homoseksualitet. Jeg havde svært ved at lægge den fra mig og glæder mig til at læse fortsættelsen i Skyggespil 2. del."

Skyggespil

"Utrolig spændende bog om Majas beskyttede liv på godt og ondt under besættelsen (…) Jeg vil anbefale bogen, den giver stof til eftertanke."

Skyggespil

"Spændende og medrivende bog. Jeg har ikke den store viden og krigen i Danmark og derfor var denne bog utrolig god og gav mig et godt indblik i livets problematik, dengang. Det er en god bog og livet svære valg, kærlighed og dilemmaer. Jeg var meget fanget af historien og havde svært ved at lægge bogen fra mig og jeg vil gerne læse fortsættelsen. Så alt i alt er det en bog der skal læses og anbefales herfra."