Marianne Toxboe er uddannet Sygeplejerske, Sygeplejelærer og cand. Mag pæd. I sit professionelle virke, har omdrejningspunktet været faglig formidling, vejledning og undervisning inden for det humanistiske felt.

I 2013 debuterede Marianne Toxboe med romanen Skyggespil, der er første og anden del i serien om den unge Maja Niemanns dramatiske liv under og efter 2. Verdenskrig. Siden er tredie bind, Efterladt, fjerde bind, Fodspor, og femte bind, Forgudet, kommet til serien.

Om sin debut som romanforfatter siger Marianne Toxboe:

I mit professionelle liv har jeg skrevet en del faglitterære tekster. Med serien om Maja Niemanns liv er drømmen om at kaste sig over skønlitteraturen endelig blevet en realitet. Jeg oplever det som befriende at slippe fantasien løs og skrive frit. Og så har genren jo den fordel, at man kan skildre og dramatisere menneske- og hverdagslivets problematikker i en selvvalgt kontekst.

Omvendt rummer manglen på faste rammer også en sårbarhed. Man bevæger sig jo ud på usikker grund og kan ikke undgå at udlevere sig selv på et eller andet plan. Men sårbarheden opvejes af glæden ved at udforske skrivekunsten og afkode hemmeligheden bag den gode romans tilblivelse.

Det er de kritiske mellemmenneskelige situationer genereret af historiske hændelser, der er i fokus og skaber det spændende plot i forfatterens bøger.

Om genre og plottes udvikling siger forfatteren:

Det har ikke været hensigten at skrive en egentlig historisk roman, men alene at bruge epoken til at dramatisere en fortælling om motiver og drivkræfter bag begreber som kærlighed, svigt, magt, begær og heltemod. Den historiske kontekst er autentisk, men romanserien skal primært ses som en spændingsroman og en familiekrønike.

Serie


Skyggespil, 1. og 2. del

Marianne Toxboe debuterede i august 2013 med romanen Skyggespil, som er det første bind i serien om den unge kvinde Maja Niemanns liv under og efter 2. Verdenskrig. Det dramatiske udgangspunkt er augustoprøret i 1943 og Majas forelskelse i en tysk soldat.

Læs mere om Skyggespil »
Efterladt

3. bind, Efterladt, udkom i februar 2015. Handlingen udspiller sig i efterkrigstiden og frem til 1961. Hvordan går det Maja, hendes datter Anna og resten af familien Niemann? Hvilken pris har de hver især betalt for deres valg under krigen?

Læs mere om Efterladt »Cover grafik til bogen Fodspor

Fodspor

4. bind, Fodspor udkom i 2016. Handlingen udspiller sig, dels i DDR og dels i Danmark, i årene 1961 til 1963. Hermann, Majas tyske kærlighed og Annas far, er spæret inde bag muren i DDR, da han får kendskab til, at han er far til et barn i Danmark.

Læs mere om Fodspor »

Cover grafik til bogen Forgudet

Forgudet

Handlingen i Forgudet udspiller sig i 1969. Den nu voksne, Anna kæmper med sit parforhold i en tidsperiode, hvor frisind og personlig frisættelse er den trendsættende norm. Annas kæreste, Torben, presses ufrivilligt til et opgør med sin traumatiserende barndom. Et opgør, der får skelsættende betydning ikke alene for Torben og Anna, men også deres familier.

Læs mere om Forgudet »