Forgudet

- Mener du, at man nødvendigvis er nødt til at flytte ind i et kollektiv for at udvikle og forny sig?

- Anna. Med al respekt for os to. Jeg elsker dig, men som jeg ser det, kan kærlighed i tosomhed ikke stå alene. Hvis man ikke er villig til at afprøve sine egne grænser, går man i stå. Jeg har set, hvordan undertrykkende, lukkede ægteskaber virker i praksis. For mig er det her vigtigt. Noget, der står og råber på os.

Forgudet er femte bind i den handlingsmættede serie om krig, kærlighed og eksistens

Handlingen i Forgudet udspiller sig i 1969 og er genereret af tidsaktuelle problemstillinger. 60érnes opgør med institutioner og sædvaner blev på mange måder normsættende for en helt ny tidsepoke.

Variation er noget festligt, noget hyggeligt... Det er ikke tilværelsen, der er pervers, men ham, der kun kan stille sin sult med vandgrød. - Sådan skrev Inge og Sten Hegeler allerede i 1961. (Kærlighedens ABZ). De, blandt mange andre, lagde grundstenene til et nyt og friere normsæt, der satte frihed, lighed, nydelse og behovstilfredsstillelse i højsædet.

Den nu voksne, Anna, lever sammen med kæresten Torben. De kæmper med deres parforhold i en tidsperiode, hvor netop frisind og personlig frisættelse er den trendsættende norm. Som tiden går udvikler deres samliv sig til et egocentrisk liv, side om side, uden passion og uden refleksion over de værdier, deres parforhold bygger på. Anna, der selv har gennemlevet en barndom, hvor personlig frihed og integritet var noget man skulle kæmpe for, har længe accepteret, at kæresten, Torben lukker helt af, når samtalen ledes ind på hans fortid og barndom. Da Torbens tavshed og egocentriske levevis bliver for meget, fremprovokerer Anna et skænderi for at redde parforholdet. Situationen tilspidses da Torben nu tilstår, at han ikke alene drømmer om en anden samlivsform, men også i al hemmelighed har arbejdet på, at sikre parret en plads i et kollektiv.

Da en uventet fødselsdagsinvitation fra Torbens lillesøster falder ind ad brevsprækken, sættes der gang i en lavine af begivenheder. Torben tvinges modvilligt ind i et opgør med sin traumatiserende barndom, der ikke alene rummer et dysfunktionelt familiemønster, men også en hemmeligholdelse af faderens dominante og årelange overgreb.

Torbens lillesøster, den 18-årige Iben, er stadigvæk hjemmeboende, men hendes tilsyneladende privilegerede liv er ikke, hvad det tager sig ud for at være. Kun hendes storebror, Torben, genkender den sandhed, der gemmer sig bag facaden. Torben og Anna trækkes ufrivillig ind i et turbulent handlingsforløb og afdækker undervejs Ibens rolle i faderens manipulerende og seksualiserede magtspil.

Da Iben pludselig forsvinder, gribes Torben af bange anelser. Han indser, at muligheden for at finde sin sårbare lillesøster bliver et kapløb med tiden. Vil det lykkes ham at finde Iben, før det er for sent? Og er det muligt for Torben og Anna at finde mening og fodfæste i et voksenliv, der ikke kun er udfordret af fortiden, men også af samtidens tanker om personlig frisættelse og en uforpligtende tilgang til kærlighed og seksualitet?