Efterladt

Anna listede forbi skraldespanden og kom ind i gården. De små perlesten knasede urimeligt højt i den stille nat. Hun nåede vinduet, der stadigvæk stod på klem, og klatrede ind. Der var mørkt i værelset. Efter et øjebliks famlen fandt hun kontakten og tændte den lille lampe ved sin seng.
     - Godaften, Anna.
Anna for sammen og stirrede ind i sin fars iskolde øjne.
     - Du vil måske forklare mig, hvorfor du er begyndt at anvende vinduet i stedet for døren?
Frederiks ro og det venlige toneleje stod i uhyggelig kontrast til udtrykket i hans øjne og det spottende smil, der krusede omkring hans læber.
Anna var lammet af angst. Hun kunne ikke få et ord frem

Efterladt er tredie bind i en handlingsmættede serie om krig, kærlighed og eksistens

Masser af handling gør denne letlæselige romanserie om kvindeliv under og efter 2. verdenskrig svær at lægge fra sig, og undervejs belyses en række grundlæggende, menneskelige dilemmaer

Romanens hovedperson er den 17-årige Maja Niemann, der under den tyske besættelse i Danmark, stemples som tyskertøs og bliver alene med en ’uægte tyskerunge’. Med udsigten til sociale deroute og en uoverskuelig fremtid, vælger hun at bortadoptere sit barn. I forsøget på at skabe sig et nyt liv, indgår Maja i al hemmelighed et proformaægteskab med en amerikansk soldat, og rejser til New York.

I Efterladt følger vi Majas bestræbelser på at skabe sig et nyt liv i New York. Men hendes proformaægteskab ballancerer på en knivsæg, for under overfladen gemmer begge parter på hemmeligheder, der ikke tåler dagens lys.

I retsopgørets og efterkrigstidens Danmark er familien Niemann ved at gå i opløsning. Anna, Majas datter, der er efterladt i Danmark, vokser op i et indremissionsk miljø og tugtes af sin strengt religiøse adoptivfar. I nærmiljøet stemples Anna tyskerunge og hendes biologiske mor som en hore. Annas liv og energier kues, men under hendes rolige overflade ulmer vreden, der for alvor vækkes i teenageårene.

Anna har aldrig forladt Majas tanker og for dem begge bliver vejen til et frit og meningsfuldt liv forbundet med savn og længsler og personlige omkostninger.

Romanerne er fiktive fortællinger, der udspiller sig i en autentisk, historisk kontekst. Som sådan fungerer de både som en familiekrønike og en dramatiseret historisk fortælling om en krigshverdag der stiller spørgsmålstegn ved indforståede begreber som kærlighed, moral etik og eksistens.


Det siger læserne om Efterladt

Efterladt

"Efterladt er en nem bog at gå til, let i sproget og meget lige ud ad landevejen. Marianne Toxboe formår at få sine personer til at fremstå meget menneskeligt, også selv de der er af den mere usympatiske type. Jeg vil ikke gå videre ind i handlingen, da Forlagets egen beskrivelse giver et udemærket fingerpeg om hvad der er essensen af handlingen. Det er den første bog jeg har læser af denne forfatter, men jeg vil helt sikkert læse fortsættelsen."

Efterladt

"Havde ikke læst 1. bind. Følte mig underholdt af bogen og kan kun varmt anbefale bogen."

Efterladt

"Kan man efterlade sit lille barn til bortadoptering og fortsætte sig liv? Maja Niemann har ikke haft meget valg som hendes omstændigheder var i efterkrigstidens Danmark – eller havde hun? Liv kan ikke leves om, og Maja har også altid set fremad. Alligevel kan hun ikke slippe tanken om sin lille datter. Sideløbende med Majas liv og stræben og hendes bortadopterede datters barndom er der præcise skildringer af familien Niemann familiescener taget lige på kornet. Familiens øvrige personer er med til at give Majas handlinger baggrund og dybde. De mange scener står meget levende tilbage. Masser af stof til at en læser kan gøre sig sine egne holdninger til spørgsmålene klart. God læsning."